Produkcja czekolady pruszkow

Flexa Plus New

Czekolada stanowi samym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, stosuje się ją w moc możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest zarazem czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej powodowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w zysku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana bardzo w ciągu automatycznym. Po poznaniu tych procesów zawiera ona osoba sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady konieczne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na ciepło jak także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji podejmuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.